19 kwietnia 2014

Święcimy pokarmy (FOTO)

Wielka Sobota to dzień tradycyjnego święcenia pokarmów, przeznaczonych na stół wielkanocny. Początki tego chrześcijańskiego obrzędu sięgają VIII w. W Polsce pierwsze jego praktyki odnotowano w XIV stuleciu. Dobór potraw w koszyku powinien symbolizować  treść chrześcijaństwa. W naszym koszyczku winni więc znaleźć się przede wszystkim:  baranek - symbol Jezusa, Jego Ofiary nad Ofiarami; jaja, pisanki - symbol odradzającego się życia i zwycięstwa nad śmiercią; chleb - symbol podstawy życia, sytości i obfitości; mięso (wędliny) - symbol płodności, zdrowia i bogactwa, szczęścia; chrzan symbolizujący zdrowie, siłę fizyczną, dla chrześcijan także symbol symbol męki Jezusa (w zestawie z cukrem symbolizuje mękę Pańska zakończoną słodyczą Zmartwychwstania); sól - symbol oczyszczenia oraz ciasto - symbol umiejętności i doskonałości.

W obu andrychowskich parafiach: św. Stanisława i św. Macieja poświęcenie pokarmów zaplanowano od godz. 9.00 do 16.00 co pół godziny. W czasie święcenia zbierana jest żywność dla najbardziej potrzebujących.
Poniżej kilka zdjęć z pierwszego dziś święcenia pokarmów w parafii św. Macieja.









LinkWithin