7 sierpnia 2014

Postaw się Putinowi... i produkuj dżem jabłkowy

Media pełne są ostatnio informacji o wojnie handlowej, którą Polsce wypowiedział W. Putin. Jej przejawem jest m. in. zakaz importu do Rosji jabłek z naszego kraju. Taka sytuacja mobilizuje społeczeństwo do symbolicznych gestów solidarności z producentami jabłek. Właśnie w związku z tymi wydarzeniami pan Zbigniew przesłał nam przepis na dżem jabłkowy "cioci Krysi", który od wielu lat produkuje wraz z żoną na użytek swej rodziny (dziękujemy i pozdrawiamy).

My ze swej strony wraz z nim zachęcamy do kupienia 12 a najlepiej 24 kg jabłek i zrobienia sobie kilkunastu porcji dżemu, który - jak zapewnia pan Zbigniew - można przechowywać nawet kilka lat. Podobno jest pyszny; ma niepowtarzalny smak i aromat. Najlepiej smakuje ze świeżą bułką z masłem.
Kilka lat temu, podczas wojny rosyjsko - gruzińskiej obowiązywało hasło: "Nie bój się Putina, pij gruzińskie wina". Dziś niech wyrób dżemu jabłkowego stanie się wyrazem zaangażowania w sprawy naszego kraju w myśl hasła: "Postaw się Putinowi - i produkuj dżem jabłkowy". A oto przepis na jedną porcję "Dżemiku cioci Krysi". Życzymy smacznego.

Składniki: 1,2 kg obranych jabłek, 1 kg cukru, 1 szklanka wody, 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego, 4 sztuki goździka, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1 cukier waniliowy.

Z wody, cukru, kwasku cytrynowego, goździków, cynamonu i cukru waniliowego należy ugotować syrop. Na gotujący syrop wsypać starte na grubej tarce jabłka. Smażyć powoli do uzyskania szklistego wyglądu (ok. 4 godzin). Gorący dżem wkładać do ciepłych, wyprażonych słoików. Zakręcać dopiero na drugi dzień. Na wierzch dżemu można tuż przez zakręceniem słoików wlać po łyżce wódki (polskiej:)).

LinkWithin