Wielka Sobota to dzień tradycyjnego święcenia pokarmów,
przeznaczonych na stół wielkanocny. Początki tego chrześcijańskiego obrzędu
sięgają VIII w. W Polsce pierwsze jego praktyki odnotowano w XIV stuleciu.
Dobór potraw w koszyku powinien symbolizować
treść chrześcijaństwa. W naszym koszyczku winni więc znaleźć się przede
wszystkim: baranek - symbol Jezusa, Jego
Ofiary nad Ofiarami; jaja, pisanki - symbol odradzającego się życia i
zwycięstwa nad śmiercią; chleb - symbol podstawy życia, sytości i
obfitości; mięso (wędliny) - symbol płodności, zdrowia i bogactwa,
szczęścia; chrzan symbolizujący zdrowie, siłę fizyczną, dla chrześcijan
także symbol symbol męki Jezusa (w zestawie z cukrem symbolizuje mękę Pańska
zakończoną słodyczą Zmartwychwstania); sól - symbol oczyszczenia oraz
ciasto - symbol umiejętności i doskonałości.
W obu andrychowskich parafiach: św. Stanisława i św. Macieja
poświęcenie pokarmów zaplanowano od godz. 9.00 do 16.00 co pół godziny. W
czasie święcenia zbierana jest żywność dla najbardziej potrzebujących.